Windows 11'i temiz kuruyorsun, masaüstüne geliyorsun ama sistem yine kendi kafasına göre bir sürü şeyle geliyor.
Kullanmadığın uygulamalar, öneriler, gereksiz bildirimler, başlangıçta çalışan şeyler, telemetry ayarları derken daha yeni kurduğun Windows'u tekrar temizlemeye başlıyorsun.
Ben bu tarz işlerde önüme gelen her "debloat" scriptini çalıştırmıyorum.
Win11Debloat ise ara ara baktığım, ne yaptığını görerek kullanabileceğin projelerden biri.
GitHub:
Win11Debloat GitHub
Mantığı basit.
Windows'ta istemediğin bazı uygulamaları kaldırabiliyor, gereksiz önerileri kapatabiliyor, gizlilik tarafında birkaç ayarı düzenleyebiliyor ve Start menüsü / görev çubuğu tarafında bazı değişiklikler yapabiliyor.
Benim sevdiğim tarafı şu:
Her şeyi tek seferde söküp atmak zorunda değilsin.
Ne kaldıracağını seçebiliyorsun.
Kullanmadığın uygulamaları temizlersin ama kullandıklarına dokunmazsın.
Sadece gizlilik tarafını düzenlersin.
Sadece arayüz tarafında hoşuna gitmeyen şeyleri kapatırsın.
Yani "debloat yaptım" diye Windows'un yarısını sökmek zorunda değilsin.
Ben zaten bu konuda biraz temkinliyim.
Bir script bana "bunu kapat, bunu sil, bunu devre dışı bırak" diyorsa önce neden yaptığını anlamak isterim.
Windows'u hafifletmek başka, sistemi sakatlamak başka.
Özellikle Store, Windows Update veya sonradan lazım olabilecek sistem bileşenlerini sırf birkaç MB RAM boşalsın diye kurcalamayı pek mantıklı bulmuyorum.
Win11Debloat'ı çalıştırmak isteyenler için kullanılan PowerShell komutu:
Kod:
& ([scriptblock]::Create((irm "https://debloat.raphi.re/")))
PowerShell veya Windows Terminal'i yönetici olarak açıp çalıştırabilirsiniz.
Ama her zaman söylediğim şeyi burada da söyleyeyim:
İnternetten bulduğunuz PowerShell komutunu ne yaptığını bilmeden yönetici yetkisiyle çalıştırmayın.
Önce GitHub'a girin.
Neyi kaldırıyor bakın.
Hangi ayarı değiştiriyor kontrol edin.
Gerçekten ihtiyacınız var mı ona karar verin.
Sonra çalıştırın.
Benim mantığım çok basit:
Kullanmadığım şeyi kaldırırım, kullandığım şeye sırf "optimizasyon" diye dokunmam.
Bu tarz araçlardan mucize de beklememek lazım.
Bir script çalıştırınca bilgisayar bir anda iki kat hızlanmayacak.
Ama gereksiz kalabalığı temizlemek, Windows'u biraz daha kendi istediğin hale getirmek ve bazı can sıkıcı ayarları tek yerden kapatmak için işe yarıyor.
Temiz Windows kurulumundan sonra sistemi biraz toparlamak isteyenler bakabilir.
Kullanan varsa hangi seçenekleri uyguladığını yazsın. Özellikle "bunu kapattım gerçekten rahat ettim" dediğiniz bir ayar varsa beraber kurcalarız.