Tekil mesaj gösterimi
24 Eylül 2026, 19:45   #1
admin
Administrator
admin kullanıcısının Avatarı
Konular: 106
Varsayılan FlyOOBE - Windows 11 Kurulumunu Baştan Şekillendir

Windows 11 kurarken beni en çok sinir eden şeylerden biri, daha masaüstünü görmeden Microsoft'un benim yerime bir sürü karar vermiş olması.

Hesap ayarları,
uygulamalar,
tarayıcı,
öneriler,
kişiselleştirme,
Windows Update...

Kurulum bitiyor, sonra oturup bir de bunları temizlemeye başlıyorsun.

FlyOOBE bu işi biraz daha baştan kendi eline almak isteyenler için hazırlanmış bir araç.

GitHub:
FlyOOBE GitHub

Bu proje eskiden Flyby11 olarak daha çok Windows 11'in donanım kontrolleri tarafıyla biliniyordu.

Sonra iş büyümüş.

Şimdi sadece "Windows 11'e geçeyim" aracı olmaktan çıkıp kurulum sonrası yapılacak birçok işi tek yerde toplamaya başlamış.

Benim ilgimi çeken tarafı da bu.

Windows'u kurduktan sonra ayrı ayrı uğraşacağın şeyleri daha toplu şekilde önüne getiriyor.

Uygulama seçimi,
istenmeyen paketleri kaldırma,
tarayıcı tarafı,
ağ ayarları,
kişiselleştirme,
Windows Update,
bazı tweak ve kurulum işlemleri...

Yani mesele sadece Windows'u kurmak değil, kurduktan sonra adam etmek.

Bir de hazır "recipe" mantığı var.

Kendine göre bir kurulum düzeni oluşturup daha sonra aynı ayarları tekrar kullanabiliyorsun.

Benim gibi format atınca aynı şeyleri tekrar tekrar yapan biri için bu tarz şeyler güzel.

Yeni sürümlerde Setup Actions tarafı da var.

İstersen kurulum sonrası yapılacak bazı işleri ayrıca ekleyebiliyorsun.

Ama burada da klasik uyarımı yapayım:

Sırf seçenek var diye her şeyi kapatmayın.

Debloat güzel şey.

Ama Windows'un yarısını söküp sonra "bu niye çalışmıyor?" diye uğraşmanın hiçbir anlamı yok.

Ben böyle programlarda önce bakıyorum;

Ne kaldırıyor?
Ne değiştiriyor?
Bana lazım mı?
Sonra geri dönebiliyor muyum?

Mantıklıysa uygularım.

FlyOOBE'nin hoşuma giden tarafı, işi sadece "performans tweak" kafasına sıkıştırmaması.

Asıl olay ilk kurulumdan itibaren Windows'u biraz daha kendi istediğin hale getirmek.

Bir nevi Windows'un kurulumdan sonra sana dayattığı angaryaları baştan azaltıyorsun.

Eski Flyby11 tarafı da tamamen yok olmuş değil.

Desteklenmeyen donanımda Windows 10'dan 11'e geçiş için eski klasik sürüm hâlâ ayrı tutuluyor.

Ama yeni kullanıcı olarak bakacaksanız direkt GitHub'daki güncel FlyOOBE tarafına bakın.

Eski YouTube videosundan sürüm indirip uğraşmayın.

Resmî indirme sayfası:
FlyOOBE Sürümleri

Ben özellikle temiz kurulum yaparken bu tarz araçların daha anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Yıllardır kullandığın, içinde her şeyin olduğu Windows'a sonradan yüz tane tweak basmaktansa temizden neyi istediğini seçmek daha düzgün geliyor.

Windows 11'i kurup sonra saatlerce temizlemek yerine, daha baştan kontrolü biraz eline almak isteyenler FlyOOBE'ye bakabilir.

Kullanan varsa özellikle kurulumdan sonra hangi seçenekleri tercih ettiğini yazsın.

Ben de biraz daha kurcalayıp hoşuma giden kısımları ayrıca paylaşırım.